Piuliță (mojar) cu corp tronconic, gât evazat și pistil, bronz masiv
![Piuliță (mojar) cu corp tronconic, gât evazat și pistil, bronz masiv Piuliță (mojar) cu corp tronconic, gât evazat și pistil, bronz masiv](https://s3.publi24.ro/vertical-ro-f646bd5a/extralarge/20240526/1637/702da5590c4726453319e5bdb665597b.jpg)
Specificații
Descriere
Piuliță (mojar) cu corp tronconic, gât evazat și două toarte în formă de bulbi. În rând cu aceștia, o bandă reliefată încinge trupul piuliței. Pisălogul, decorat și el circular, are lungimea de 24 cm și cântărește 0,500kg. Piulița are diametrul superior de 15,5cm, diametrul bazei de 9,5cm, înălțimea de 14,5cm și greutatea de 2,140kg.
Ambele sunt bine păstrate, posibil atelier transilvan austro-ungar(?).
Prețul nu include taxele poștale.
Mojarul si pistilul, milenii de istorie...
Mojarul (cunoscut tradiţional sub numele de piuă sau piuliță) cu pistil (numit şi pisălog) este utilizat încă de la începutul umanităţii pentru zdrobirea (pisarea) seminţelor, a cerealelor şi plantelor folosite pentru gătit sau în scopuri terapeutice.
Prin pisare, seminţele şi boabele uscate se transformă în pudră sau făină, iar plantele îşi eliberează sucurile specifice.
Cuvântul mojar derivă din cuvântul latin mortarium, ce înseamnă printre altele, recipient pentru sfărâmare și produs de măcinat . Cuvântul latin pestillum (romana pistil) înseamnă care pisează .
Mojarul si pistilul au devenit un simbol al farmaciei in urma utilizarii lor de catre poetul roman Juvenal, care le-a folosit pentru prepararea medicamentelor.
In mod traditional, mojarul si pistilul erau folosite in farmacii pentru zdrobirea unor ingrediente necesare prepararii retetelor. Astazi, activitatea de zdrobire si amestecare a ingredientelor este cunoscuta sub numele de triturare.
Aztecii si mayasii aveau si ei, cu cateva mii de ani in urma, o versiune a mojarului realizata din bazalt care este folosita si in zilele noastre, cu precadere in bucataria mexicana.
De asemenea, mojarele si pistilele de anumite dimensiuni denumite suribachi si, respectiv, surikogi sunt folosite si in bucataria japoneza. In Europa si Asia sunt utilizate pentru omogenizarea pastelor de curry. In Asia de Sud Est, dar si in Pakistan si India sunt folosite mojare din granit. In India, acestea sunt recipientele in care se macereaza ierburi si condimente care dau savoarea caracteristica mancarurilor traditionale. In ceremoniile hinduse mojarul si pistilul sunt folosite pentru zdrobirea turmericului.
In bucătăriile moderne, mojarul cu pistil şi-a păstrat un loc privilegiat fiind folosit pentru măcinarea condimentelor (scortisoara, coriandru, chimen şi chimion, fenicul, cardamom, etc) sau realizarea diverselor sosuri sau dressinguri (cum ar fi mujdeiul de usturoi). Publi24_1716735065
Anunțuri recomandate
Pentru a contacta acest utilizator, intră în contul tău Publi24.ro sau creează-ți rapid un cont nou!